SPLITSKI UČENICI SE VRATILI S LOGOROVANJA U FUŽINAMA Cijeli boravak se odvijao po izviđačkom sustavu ocjenjivanja uspješnih savladavanja izazova

Učenici osnovne škole “Brda” ove su se nedjelje vratili iz Gorskog Kotara, nakon 8-dnevne avanture pod šatorima, boravka u prirodi u kojoj su zajedno živjeli i učili.

Od 28. lipnja do 6. srpnja u edukacijskom centru Splitskog skautskog zbora, “Rakovom jarku” u Fužinama – boravilo je 45 učenika i troje prosvjetnih djelatnika OŠ “Brda”. Uz sudjelovanje volontera Europskih snaga solidarnosti, koji pomažu putem projekata kojima u RH upravlja Agencija za mobilnost i programe EU, nacionalna agencija u RH, djeca su prolazila kroz cjelokupnu organizaciju življenja u prirodi po izviđačkom modelu iskustvenog učenja (learning by doing).

ECCRO (Edukativni kamp “Croatia”) je jedan u nizu projekata zelene tranzicije koje već duže vrijeme zajednički odrađuju OŠ “Brda” i Splitski skautski zbor, ovaj put odvajanje djece od kuće na razdoblje duže čak i od velike ekskurzije, s akomodacijom u prirodi i organiziranjem redovitog življenja u njoj.

Cijeli boravak se odvijao po izviđačkom sustavu ocjenjivanja uspješnih savladavanja izazova, a oni su ovaj put bili učenje vezano uz svakodnevnu urednost i održavanje čistoće (osobne i okolišne), upravljanje vatrom, vodom, socijalizaciju i pomaganja jednih drugima, poticanje odgovornosti prema sebi i drugima, vještine korištenja prirodnih materijala i prilagodbe uvjetima u prirodi, zahtjevi zajedničke prehrane i sigurnosti. Uspješno su odgovarali na izazove vezane uz komuniciranje, zajedničkog odgovora na potrebe zajednice u prirodi, zahtjeve nekih iskušenja karakterističnih za ovakav život i program, sve do elemenata poticanja na osobnu potragu za samonadilaženjem, ma u kojem obliku pronalazili put k duhovnosti – od religijskih do ostalih puteva. Izazovi zelene tranzicije i upravljanja krizama posljednji su na ovom popisu, ali su jednako važni, kao i svi ostali.

– Bilo je ovo još jedno sjajno druženje i doista nam je svima bilo žao kad smo se, nakon logorske vatre, u nedjeljnim ranojutarnjim satima ukrcali na autobus za Split. Življenje u prirodi po izviđačkom modelu podrazumijeva ispunjenje svih potreba osobe, jer je takav boravak u prirodi zamjena za redovito življenje u vlastitoj sredini. Djeca su učila, zabavljala se, družila … a odrasli su skrbili o tome da im je sve to omogućeno na najbolji mogući način. U ime Splitskog skautskog zbora, osim roditeljima djece koji su nam povjerili veliku odgovornost, želio bih zahvaliti i ravnateljici OŠ “Brda”, Katarini Zelić, na podršci, kao i učiteljicama Vedrani Šilović i Ines Tandara, te učitelju Anti Toniju Vrdoljaku koji su djecu pratili i  živjeli s njima u uvjetima na koje ni sami nisu bili navikli., izjavio je Edi Perić, predsjednik Splitskog skautskog zbora.

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments