Kreševo brdo

Okrenutost skautskog programa ambijentu prirode veoma je podudarna s potrebama suvremenog obrazovnog sustava, u čemu je metoda zorne nastave u prirodi izuzetno učinkovita metoda.

Želeći stvoriti uvjete za istinsku “školu u prirodi”, kako za svoje članove tako i za drugu školsku djecu, ovaj Zbor je uložio veliki trud na stvaranju osnovnih pretpostavki – sigurnog i uvjetnog prostora za cjelogodišnji rad i život djece u prirodi.

U ostvarenju tog cilja veliku zahvalnost ovaj Zbor iskazuje svojim brđanima iz KB “Duje”. Od 1997. godine, kada je od Ministarstva prosvjete RH, uz suglasnost mjesnih vlasti i područne škole Šestanovac, dobivena praktično uništena i napuštena škola u Kreševom brdu, trebalo je mnogo optimizma da bi se zamislilo njen današnji izgled i funkciju na dobrobit djece.

AKTIVNOSTI

Dom Kreševo brdo danas pruža uvjete za uistinu djelotvoran rad s djecom u prirodi, u miru i tišini krševite, ali lijepe dalmatinske Zagore.

Jednodnevni i višednevni programski izleti za izviđačke jedinice, tečajevi za izviđačke voditelje, zimovanja i kolonije, humanitarni rad za djecu u potrebi (kao što je bio projekt za djecu izbjeglice smještenu u Splitu u suradnji s OSCE-om), školski izleti i nastava u prirodi, rekreacija i zabava za mlade, ali i odrasle, dio su mogućnosti koje pruža ovaj izviđački-skautski dom.

SMJEŠTAJ I UVJETI

U prizemlju doma je velika dvorana – blagovaona i prostor za rad s lijepom pozornicom, uvjetna kuhinja sa svom opremom, dva sanitarna čvora s kupaonom.
Na katu su dvije spavaonice s 25 ležajeva, soba za voditelja i soba domara. U visokom potkrovlju, kojem svjetlo daje i 6 krovnih prozora, još je 12 ležajeva.

Dom se grije na drva i struju, ima tekuću vodu.
Oko doma je veliko dvorište za igru i izviđačke aktivnosti, ali i svojevrsni školski vrt.