Rakov jarak Fužine

Njegujući programsku odrednicu o radu s djecom u prirodi, ogroman trud u dugom tijeku godina posvećivan je prostorima za rad s djecom u prirodi. Tako je još 1960. kupljen teren i mala kućica uz jezero Bajer u Fužinama (Gorski kotar).

U 10-ak godina upornog i teškog dobrovoljnog rada, Centar je doveden do nivoa pravog skautskog centra, jedinog u Hrvatskoj, a kakvih je mnoštvo u razvijenim zapadnim zemljama. Predviđenom izgradnjom II faze centra otvara se mogućnost optimalizacija njegovih programskih sadržaja i veći smještaj u čvrstim objektima.
Osim resursa za logorovanja i zimovanja naših članova, te baze za “šumsku školu” državnog Saveza, SCF je u nizu godina bio središte za sprovođenja humanitarnih projekata za djecu žrtve rata, kao što su projekt “Grad sunca”, projekt za djecu Srednje Bosne itd.

Skautski Centar Fužine je i zračno lječilište i programsko središte – “škola u prirodi” za odgojno-obrazovni rad s djecom.

Usluge SCF su na raspolaganju i svim drugim ljubiteljima prirode – planinarima, izletničkim skupinama, školskim ekskurzijama…

SMJEŠTAJ I UVJETI

 • SCF je smješten na prostoru od 10.000 m² s domom od 25 mjesta, 2 apartmana sa 4 kreveta, 10 atraktivnih drvenih koliba
 • s po 2 ležaja, te pratećim objektima:
 • ljetnom kuhinjom
 • blagovaonom
 • otvorenim i zatvorenim umivalištima
 • otvorenim i zatvorenim tuševima
 • sanitarnim čvorovima
 • skladištem
 • igralištem
 • vatrištem
 • prostorom za logorovanje više od 60 djece.

Centar ima svu opremu za logorovanje – velike i male šatore, kuhinjsku opremu, krevete, madrace, prekrivače, plahte, te obilje drvne građe za izviđačko pionirstvo.

Na raspolaganju su i didaktička sredstva za razne tečajeve, seminare i programske radionice.

ZEMLJOPISNI POLOŽAJ

SCF je smješten uz čisti šumski potok neposredno pokraj jezera Bajer, a 300 m udaljeno je i drugo goransko jezero Lepenica.

Putem uz jezero Bajer, šetnica od 2 km vodi do mjesta Fužine, gdje su na raspolaganju pošta, trgovine, restorani, ambulanta i ljekarna. Fužine su s ostatkom Hrvatske dobro povezane cestovnim vezama (priključak na autocestu Zagreb-Rijeka), a tu je i željeznički kolodvor. U Fužinama je i crkva sv. Antuna Padovanskog.

PRIRODNE LJEPOTE

Na suprotnoj strani jezera Bajer nalazi se atraktivna špilja Vrelo, uređena i stalno otvorena za posjetitelje.

U blizini je još jedno planinsko jezero – Omladinsko jezero, pokraj mjesta Lokve, udaljeno oko 1,5 sati hoda od SCF. Tu je još jedna špilja uređena za posjetitelje – Lokvarka.

Nacionalni park Risnjak je još jedno privlačno odredište za izlete u ovoj regiji, a čitav kraj ima brojna izletišta i planinarske domove. Vrijedi naglasiti znameniti park prirode Zeleni Virkod Skrada, svega pola sata vožnje željeznicom od Fužina, te Park prirode Kamačnik kod mjesta Vrbovsko.