Skautski klub „SPLIT“

 

10.11. 1950. godine Mirjam Tecilazić sa suradnicima osnovao je 1. četu izviđača “Ivo Lola Ribar”, s tri prve patrole – Tigar, Leopard i Lav. Prvi starješina bio je Vilim Bujević. Danas se družina zove po svome osnivaču, a patrole su zadržale imena sve do današnjih dana i aktivno svih godina sudjeluju u radu, što potvrđuje da je to najstarija izviđačka jedinica na području Hrvatske (ali i šire).

14. 04. 1951. godine iz te 1. čete nastaje Odred Izviđača “Split”. Prvo predstavljanje u javnosti imao je na prvosvibanjskoj paradi na splitskoj Rivi. Prvi starješina odreda je bio ing. Petar Matković, a načelnik – Mirjam Tecilazić.

Iste godine u 7. mjesecu odred je imao svoje prvo logorovanje u Pionirskom gradu u Zagrebu, u trajanju 10 dana, s 28 sudionika.

Od tada do danas (2022. g.) klub je održao 71 šumsko logorovanje, jedno morsko + 4 pokretna, te veliki broj zimovanja – i to svake godine – čak i u vrijeme Domovinskog rata.

Iz OI Split nastali su izravno – 1956. – OI Marjan i OIP Jadran, a 1979. – OI Bratstvo-jedinstvo (poslije “Marko Marulić”- do svoga gašenja)

Klub je nositelj priznanja – Srebrni Javorov list sa zracima, te Zlatni Javorov list sa zracima, Nagrada grada – brončani grb grada Splita, Plaketa 25. Maja, a povodom 60-te obljetnice primiljen je i Zlatni grb grada….te plaketa SIH-a (najveće priznanje SIH-a)
Klub “Split” je pokrenuo i organizirao 1. izviđačku olimpijadu 1971, najpopularnije i najmasovnije natjecanje SIH-a.

Radom i zalaganjem brđana (izviđačkih veterana) organiziranih u Klbu brđana “Duje”, najvećim dijelom članova našeg kluba, Splitski skautski zbor ima skautski centar “Rakov jarak” u Fužinama – jedini takav kamp u resursima grada Splita – za odgoj mladih.
Članovi istog kluba brđana “Duje” osposobili su i uredili još jedan prostor za rad u prirodi – školu u Kreševu brdu.

Današnja adresa Kluba:
SK “Split”, Lička 9, 21 000 Split, Hrvatska

Marin Tudor, predsjednik
+385 91 2278100
e-mail: marin.tudor@zona72.hr