Peta sezona Boranke – Peta sezona partnerstva SIH-SSZ u pošumljavanju

Započela je peta sezona pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije, stradalih u velikom požaru 2017., pretežno oko Splita.

U posljednje 4 godine zasađeno je preko 100.000 sadnog materijala (najviše u sadnicama, ali i u sjemenu i žirovima).

Tisuće primorskih i crnih borova, pinija, čempresa, hrasta medunca, sivog jasena te hrasta crnike (česmine) posađeno je vrijednim rukama preko 8.500 volontera, u najvećoj takvoj kampanji u Europi.

U subotu, 24.9. 2022., započela je, dakle, peta sezona, na obroncima Mosora, ispod Zvjezdanog sela, uvijek pod ravnanjem zakonskih upravitelja tim prostorima, Hrvatskim šumama d.o.o.

Kao partneri-suradnici u organiziranju, stalno sudjeluju grad Split, Splitsko dalmatinska županija, Ravnateljstvo MUP RH za civilnu zaštitu, HGSS i Crveni križ Split, a na ovoj akciji su volonteri došli iz 5. gimnazije “Vladimir Nazor”, Prirodoslovne škole Split, te Srednje pomorske škole, uz nekoliko građana iz Nizozemske koji su nam se pridružili.

Važno je reći da su, pod donatorstvom EU, kroz program Europskih snaga solidarnosti (ESS) i Agencije za mobilnost i programe EU (AMPEU) ovoga ljeta strani volonteri, kroz projekt “Agua de beber” (pitka voda) dva mjeseca zalijevali sadnice, zalivši ih preko 25.000, upravo na mjestima sadnje Boranke, ali i drugim lokacijama na kojima sade Hrvatske šume. To je izvrstan zalog za veću učinkovitost ovih aktivnosti i kad bismo uspjeli u razdoblju ljetne suše zaliti većinu novozasađenih sadnica, uspješnost regeneracije šuma bila bi višestruko veća.

Napomenimo da se aktivnost pošumljavanja ostvaruje isključivo na područjima gdje je šuma već postojala, pa je stradala u požarima, tako da se ne narušavaju površine suhih travnjaka zaštićene programom Natura 2000, a sade se isključivo vrste koje su propisane i koje volonterima omoguće upravitelji nad tim prostorima – Hrvatske šume d.o.o. Oni ujedno daju uvodnu edukaciju i ostvaruju nadzor pošumljavanja.

Ove subote smo premašili broj od 150 volontera, što se – uz organizatore i partnere – približilo brojci 200…

Iduće subote (3.10.) se aktivnost pošumljavanja odvija na području grada Trogira, a potom se opet vraćamo na područje grada Splita, u terminima 8. 10. i 15.10.

Možemo sa zadovoljstvom reći da je termin 8.10. već skoro potpuno popunjen s preko 250 volontera, a mjesta još ima za termin 15.10.

To će, ujedno, biti i završni termin Boranke za ovu sezonu, ali aktivnosti pošumljavanja u Dalmaciji (I cijeloj Hrvatskoj) time ne prestaju. Ali o tome u drugim našim vijestima.

Zahvaljujemo svim našim subotnjim volonterima, a posebice njihovim vodieljima, prof. Josip Kosović (5. gimnazija), prof. Ivana Lipovac (Prirodoslovna škola Split) i prof. Lidiji Pejdo (Srednja pomorska škola), na osvještavanju djece po pitanju zelene tranzicije i pošumljavanja kao izravnog načina ublažavanja efekta staklenika kao posljedice globalnog zatopljenja i, ujedno, velikog općeg ugljičnog otiska. Ove su škole naši stalni suradnici, a učenici se rado javljaju za volontiranje, unatoč tome što nije za vrijeme nastave, pa – što se splitske mladosti tiče – možemo reći da našu budućnost možemo gledati kao svijetlu točku na kraju tunela… U njemu smo, ali s ovakvim uključenjem mladih vidimo kamo idemo!

Djeco i profesori – hvala vam, od srca!

DODATNO ZAHVALJUJEMO:

Hvala mobilnom timu Crvenog križa Split na pripravnosti i dežurstvu za slučaj nezgode. Srećom – nije bilo potrebno.

Hvala gradu Splitu na autobusima.

Hvala Ravnateljstvu MUP RH za CZ – DIP Split na opremi.

Hvala Hrvatskim šumama d.o.o. na sadnicama i Šumariji Split na edukaciji, nadzoru, dijelu opreme, dovozu sadnica i odvozu… kao i na svakodnevnom angažmanu tijekom 2 mjeseca zalijevanja…

Zahvaljujemo HGSS – stanica Split na stalnoj pripravnosti i komunikaciji tijekom aktivnosti.

Savezu izviđača Hrvatske na pokretanju, osmišljavanju, marketinškoj obradi, prikupljenim sponzorskim sredstvima i svemu što je organizacijski bilo potrebno za osmišljavanje cjelokupnog projekta svih ovih sezona. To su ljudi koji su BAŠ SVAKOG vikenda došli iz Zagreba da bi volonterski provodili ovu korisnu aktivnost na području našeg grada. Uz sve obiteljske i ostale obveze, hvala im na dosadašnjih 30 akcija (otprilike i toliko punih vikenda)…

Info tim Splitskog skautskog zbora

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments