Posjeta smotri Saveza izviđača Crne Gore

Na svečanom otvaranju 6. smotre Saveza izviđača Crne Gore sudjelovalo je izaslanstvo Splitskog skautskog zbora, Predsjednik Edi Perić i član delegacije Nenad Matošević.

Ujedno, Edi Perić je bio i izaslanik Predsjednice Saveza izviđača Hrvatske Lidije Pozaić – Frketić, u uzvratnom posjetu, nakon što je izaslanstvo SICG nazočilo otvaranju 11. Smotre Saveza izviđača Hrvatske.

Savez izviđača Crne Gore je ozbiljan partner Splitskom skautskom zboru, kroz suradnju u slanju volontera na projekte pošumljavanja opožarenih područja oko Splita, te zalijevanja sadnica, a unutar Europskih snaga solidarnosti, projekata koje sufinancira EU. Čak su se pokazali i najmarljivijima, posadivši najviše sadnica upravo u smjenama s crnogorskim volonterima.

Ovaj će događaj trajati do 6. kolovoza, a u njemu sudjeluje 1050 mladih iz zemalja Regije, te još iz Belgije, Francuske, Bugarske, Albanije, Izraela i Egipta.
Smotra se održava u kotlini Grahova, u blizini grada Nikšića, gdje su lanjske godine crnogorski izviđači započeli izgradnju svog nacionalnog kampa, a u ovome trenutku već imaju provedenu infrastrukturu (struja i voda), te zeleni pokrov od biranih vrsta stabala.

U svemu tome, grad Nikšić ih bezrezervno podržava, osiguravajući im sve potrebno za daljnji razvitak, u kojem već idućeg ljeta planiraju cjeloljetna kampove za izviđače i za školsku djecu. Kamp je otvoren svim skautima svijeta (preko 54 milijuna članova), a broj noćenja koje dogodine planiraju ostvariti okvirno se penje do 6000 sezonskih noćenja u prostoru koji je potpuno nov.

To je računica koju je i grad Nikšić prepoznao, pomažući skaute, investirajući skupa s njima, jer – osim boravišnih pristojbi – promotivna vrijednost, kako grada, tako i države i njenog turizma, u okvirima ogromne skautske obitelji je nemjerljiva.

Splitko/hrvatsko izaslanstvo će još kratko popratiti aktivnosti na CG-smotri, a potom se zaputiti natrag, na smotru SIH-a.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments