Splitski skauti zovu dicu na zalivanje gradskog zelenila kako bi ga obranila od ljetnih suša: “Svaku večer par boca vode u ruksak i s ekipon u đir”

Sve kreće od odgoja i to od malih nogu. Svjesni toga, Splitski je skautski zbor pokrenuo veliku, ljetnu akciju, pokrenuo je aktivnost zalijevanja zelenila po gradu, i to uključivanjem dječjih uličnih klapa. A ekipa s ulice su “Junaci splitskih ulica”.

Kampanju Splitskog skautskog zbora i HGSS-stanice Split podržavaju Europske snage solidarnosti, koji se ionako stalno trude okupljati, pokretati djelotvornost i poticati razvitak dječjih građanskih kompetencija, kroz izravni angažman na održanju gradskog zelenila tijekom ljetnih suša.
– To izravno ide u prilog jačanju otpornosti zajednice prema negativnim utjecajima globalnih klimatskih učinaka – naglašavaju.

Kako bi Split postao grad po mjeri djece svjesni su kako je potrebno pokrenuti aktivnosti kojima bi se u isto vrijeme osvježila “pluća” grada, ali i “osvježile” građanske kompetencije.
– Ponosni smo nositelji stogodišnje tradicije djelotvornog rada na neformalnoj edukaciji djece i mladih, pa smo zamislili da bi, možda, našoj zajednici, jedan opći model dječjeg samoorganiziranja i djelovanja za njenu opću dobrobit, kroz skautski/izviđački model, mogao doprinijeti upravo kroz konkretne aktivnosti – pojasnio nam je Edi Perić, predsjednik Zbora.

E, sad kako su to zamislili, pitate se? Vrlo jednostavno, toliko čak da se pitamo kako se toga nismo sjetili ranije.

Cilj aktivnost zalivanje zelenila u svojoj ili okolnim ulicama, tijekom ljeta, svake večeri.
Sve to mogu djeca sama, na način da u svoje školske torbe stave tri plastične boce pune vode, tako “naoružani”, u pratnji odrasle osobe, obilaze sadnice, grmove, stabalca, sve žedne biljke u svojoj okolini i – zalijevaju ih.
Odrasli su potrebna karika, jer bi trebali biti koordinatorima.

Junaci su, kako već rekosmo – djeca.
– Poput junaka “Družbe Pere Kvržice”, potičemo ih da se samoorganiziraju, da prepoznaju zajednički cilj, da uoče svoju (značajnu) ulogu unutar svog uličnog tima koji teži postići taj cilj. Da se samopotvrde! – veli nam prvi splitski skaut.

Pa objašnjava kako ulični tim ima samo jednu formu: članovi su redovita klapa iz ulice (ili par susidnih ulica), neovisno o uzrastu i spolu, može u pravilu brojit 8 do 12 dice, ali more ih bit i pet, more i 15, samo da su prava ekipa.
– Za zalivanje koristite svako svoj školski ranac i plastične višekratne boce (1,5 litara), kakvima obilujemo. U ranac stanu 3 do 4 boce, što, okvirno, odgovara najvećem dopuštenom opterećenju koje dite smi nosit. Doma boce napune vodom, okupe se i krenu u zalivanje zelenila u svojoj ulici. Ako to urade svake večeri, sačuvat će dosta zelenila da grad bolje “diše”. Sve skupa, vrime trajanja jednog zalivanja more iznosit 30 do 45 minuta – objašnjavaju na skauti, uvjereni kako to veselo druženje može postati lipi običaj i navika.

Ako organizirate svoju ekipu – javite se na e-mail “junaci.splita@scoutcity.hr”, dobit ćete naputke za dalje, svako će dite dobit majicu s logom “Junaka splitskih ulica”, svako će dobit i kapu s frontinon,svako će dobit lipu hrvatsku izviđačku maramu.
A mi? Mi ćemo rado s vama udrit đir. Ponit ćemo i mi koju bocu vode! Zovite nas, rado ćemo o vama pisati.

 

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments